Themabijeenkomsten 55 Plus Educatief

01 oktober 2003 00:00 | Reacties: 0 |

55 Plus Educatief biedt onder het motto 'door ouderen voor ouderen' de volgende themabijeenkomsten aan, die altijd doorgaan.

dinsdag 14 oktober om 14.00 uur
Het Noorse landschap - pastoor P. Bakermans.
Een dialezing over vakantiereizen naar dit schitterende Scandinavische land.

dinsdag 28 oktober om 14.00 uur
De nieuwe wet op het erfrecht - Rogier Raaijmakers.
Sinds 1 januari 2003 is het nieuwe erfrecht van kracht geworden. De wet is daarbij grondig herzien. In een korte introductie zal worden aangegeven welke de belangrijkste wijzigingen zijn. Daarna is er uitgebreid ruimte voor vragen en discussies.

dinsdag 4 november om 14.00 uur
Leven en werken van Rudolf Steiner - Gerrit Zunneberg.
Steiner is de grondlegger van de antroposofie. Aan de hand van biografische gegevens en publicaties wordt een beeld gegeven van Steiner en de achtergronden van zijn baanbrekende activiteiten op vele gebieden.

dinsdag 11 november om 14.00 uur
De roman en zijn maker - Freek de Leeuw.
Wij willen weten wie een boek geschreven heeft. Dat komt omdat roman-schrijvers gewichtige personen zijn geworden. Je hoort lezers ook wel tegen elkaar zeggen: "heb je de nieuwe Roosenboom al gelezen?".
Een romanschrijver moet fantasie hebben, want hij schrijft fictie (= vertelwijze waarbij gebruik gemaakt wordt van verzonnen elementen). Hij mag dus de waarheid liegen en de werkelijkheid verdraaien. Wat weer niet betekent dat een romancier niet van feiten kan uitgaan. We gaan praten over soorten romans en over waarheid en werkelijkheid in romans. Daarbij wordt af en toe verwezen naar een roman van Ian McEwan, Boetekleed (vertaling van Atonement), maar ook andere romans dienen als voorbeeld voor het besprokene.

dinsdag 18 november om 14.00 uur
De Renaissance - Carla Toffolo.
Het tijdperk waarin de 'moderne mens' geboren wordt aan de hand van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst, vooral in Italië.

dinsdag 25 november om 14.00 uur
Normaal of abnormaal - Piet Luiting.
Menselijk gedrag wordt vaak beschreven als normaal of abnormaal. Als het erger wordt komen begrippen als gestoord, afwijkend en ziek aan de orde, maar waarover hebben we het dan? Wat zijn criteria voor afwijking of stoornis? Wie bepaalt wat ziekelijk gedrag is en op welke gronden dan? Wat is geestesziekte eigenlijk en wat is daaraan te doen? We zoeken naar antwoorden in de klinische psychologie en psychiatrie.

dinsdag 2 december om 14.00 uur
Vrijmetselarij - Percy Zax.
Een geheimzinnig genootschap?! Veel zin en onzin wordt er over vrijmetselarij gezegd. Deze inleiding concentreert zich op de vrijmetselaar zelf. Wat beweegt hem of haar ertoe om erbij te willen horen. Welke doelen streeft hij of zij na en hoe denkt hij of zij die te bereiken?

dinsdag 9 december om 14.00 uur
De viool als solo-instrument van Barok tot Bartok - Hans de Louw.
Tijdens een vorige bijeenkomst is het pianoconcert toegelicht, deze keer bespreekt Hans de Louw de viool als solo-instrument in concerten voor viool en orkest. Hij neemt de geschiedenis, het ontstaan en de ontwikkeling van het vioolconcert vanaf het 'eenvoudige' barokconcert tot en met het symfonische concert van onze tijd door aan de hand van een aantal voorbeelden. In de klassieke muziek is na de piano de viool het meest voorkomende solo-instrument. Ook in het symfonieorkest neemt de viool als solo- of als groepsinstrument een grote plaats in. Niet voor niets kennen wij de uitdrukking: 'de eerste viool spelen', de viool als haantje de voorste. Is het symbolisch dat de concertmeester van een symfonieorkest een eerste violist is?



Geen reacties

Gesloten voor reacties.


RSS reacties. RSS Feed